Ukupno podjela

Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

Kolona autobusa u kojima su bili izbjeglice i migranti krenula je, nakon nekoliko sati čekanja, prema Prihvatnom centru u Salakovcu.

Prethodno su bili zaustavljeni blizu Konjica, na pola putam, gdje ih je dočekala policija Hercegovačko-neretvanskog kantona i određeni broj pripadnika specijalnih jedinica policije.

U nekoliko autobusa je 300-tinjak izbjeglica i migranata, među kojima su djeca i trudnice, kao i maloljetnici bez pratnje.

Iako ne postoji nikakva službena odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u vezi s migrantima i izbjeglicama, pojedini bh. mediji javljaju kako im je bio zabranjen smještaj u Salakovcu.

Novinarima koji su očekivali dolazak migranata i izbjeglica u Salakovac, rečeno je kako je vrh kantonalne policije zabranio njihov dolazak u Mostar, prenosi Avaz.

No, ta odluka je u međuvremenu promijenjena.

“Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo samo su došli i rekli da kolona može nastaviti put prema Salakovcu”, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je autobuse u kojima su bili izbjeglice i migranti zaustavila je interventna policija naoružana dugim cijevima i da je pod prijetnjom sile naredila njihovo vraćanje u Sarajevo.

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak”, ocjenjuje Mektić.

Zbog toga je najavio privođenje zapovjednika hercegovačko-neretvanske policije Ilije Lasića, poručivši kako neće dozvoliti kršenje Ustava i zakona.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
100 %
1kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
23 °

Posljednje objavljeno