Kosovo uvelo carine od 17 posto na uvoz mlijeka iz BiH

Objavljeno prije 10 mjeseci

Bh. privreda mogla bi opet pretrjpeti velike štete. Ministarstvo ekonomije Kosova uvelo je carine od 17 posto na uvoz mlijeka iz BiH, a to je direktan udarac na bh. proizvođače i prerađivače mlijeka.

Između ostalog, ovakim mjerama Kosovo krši odredbe ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA, smatraju bh. zvaničnici.

Carinama na mlijeko i mliječne prerađevine iz BiH vlasti Kosova ugrožavaju nastavak izvoza, ali i domaću proizvodnju. Ovakvim mjerama bh. proizvod nije konkurentan na tržištu Kosova i ne bi se mogao adekvatno prodavati.

“Doći će do prestanka izvoza na Kosovo, a razlog je u činjenici da se cijene ne mogu uvećati za 17 posto, koliko bi naši kupci na Kosovu trebali da uvećaju cijenu naših proizvoda, niti mi možemo dadati dodatne popuste kako bi one ostale na istom nivu kakve su bile”, ističe direktor Sarajevske mljekare Adin Fakić.

Domaćim kompanijama tržište Kosova od velikog je značaja. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u prošloj godini izvezeno je proizvoda vrijednosti više od 10 miliona KM.

“Zasigurno će doći do pada izvoza proizvoda na tržište Kosova i do nastajanja viškova mlijeka u BiH”, navodi Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju VTK-a.

Uprkos odredbama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini, koje garantiraju međusobno smanjenje ili ukidanje carinskih ograničenja, kosovski organi još u aprilu odlučili su na bh. proizvode uvesti carinu od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje. Odluka je na snagu stupila prije dva dana.

“Svi pokušavaju da zaštite domaću proizvodnju na regularan ili neregularan način.To je bitka koja stalno traje i stalno će trajati. Ono što je najbitnije je da BiH što brže reaguje”, zaključuje ekonomski analitičar Damir Miljević.

Kako su nam potvrdili iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, generalni sekretar CEFTA-e na putu je prema Kosovu. Tamo će pokušati odgovoriti Kosovo od uvođenja zaštitnih mjera. BiH u suprotnom eventualno preostaje, po tvrdnji nadležnih, uvođenje kontramjera.