Kosovo zemljama regije uvelo stopostotnu carinu

Objavljeno prije 5 mjeseci

Prištinske vlasti uvele su novu carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministra trgovine Endrita Šalje, koji je pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. Drastično povećanje taksi podržao je premijer Ramuš Haradinaj, koji je rekao da “sporazum CEFTA ne funkcionira”. “Ova odluka stupa na snagu odmah i institucije su obvezne da je odmah sprovedu”, rekao je Haradinaj.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

​Glasanje u Interpolu, kojim je Kosovu onemogućeno članstvo u ovoj organizaciji, samo je produbilo međusobne razlike Beograda i Prištine i dodatno zaoštrilo odnose dijve strane. Po pravilu, Srbija juče prebraja države koje su je podržale, insinuirajući osvetu za komšije koje nisu bile na njenoj strani (Makedonija, Hrvatska i Crna Gora), dok Priština svoju odmazdu provodi u djelo.

Uporedo, na Kosovu teče inspekcijska kontrola i povlačenje svih proizvoda na kojima u deklaraciji piše “Kosovo i Metohija” ili Kosovo/UNMIK. Zanimljivo je da je juče prijepodne potpredsjednik srpske Vlade Rasim Ljajić rekao da je odbijanje zahtjeva za članstvo Kosova u Interpolu, važno za “oživljavanje” dijaloga u Bruxellesu.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za N1 je izjavio da je ovo najveći udar na regionalnu zonu slobodne trgovine, odnosno na CEFTA, koja unazad 12 godina nije bila u većoj krizi, a izazvana je od kosovske strane. “Razočaravajuće, rano je da prognoziram koje će mjere BiH da preduzme”, izjavio je Šarović.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak upozorio je da će odluka vlasti u Prištini izazvati mnogo posljedica u regionu. Najavio je da će tražiti da ta odluka bude jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova 29. novembra u Crnoj Gori.

“Ukoliko i druge kolege iz regiona, a posebno Evropska unija, podrže ovo što radi Kosovo, onda čitav koncept regionalne saradnje dolazi u pitanje i mislim da će biti prekinut takvim postupkom”, upozorio je Crnadak, dodavši da smatra da je to “očigledno osvetnička odluka, donesena u afektu, nakon neuspjeha kada je u pitanju ulazak Kosova u Interpol”.