14.8 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Posljednje objavljeno

  Kurti: U nedjelju trebao početi rat na Kosovu, znate šta je bilo 1. marta 1992. u Sarajevu

  Kurti: U nedjelju trebao početi rat na Kosovu, znate šta je bilo 1. marta 1992. u Sarajevu

  “Vi znate zašto je nastala Republika Srpska. Zbog toga što je bio rat i genocid u Bosni. E sad, on hoće rat i još jedan genocid na Kosovu da bi dobio Republiku Srpsku. Milan Radoičić, čelnik Srpske liste, samo je egzekutor nedjeljnog napada na sjeveru Kosova, dok ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio”, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti u razgovoru za Al Jazeeru.

  On je naveo kako „u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina“, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu.

  Al Jazeera: Vjerujete li Milanu Radoičiću da je sam organizirao napad?

  Kurti: On je dobio logističku, vojnu, opremu i pripremu od Beograda, a također dobio je i političke naredbe od predsjednika Vučića. Ima bezbroj fotografija gdje Milan Radoičić je blizu Vučiću na raznim sastancima u Beogradu i meni nije uopšte nikakva sumnja da je Radoičić samo egzekutor. Onaj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, da bi prekršio naš teritorijalni integritet, nacionalnu sigurnost i državnu bezbjednost, jeste niko drugi no predsjednik Vučić.

  Znate, oni pokušavaju da nas vremoplovom vrate u 90-te kad smo imali Miloševića i Arkana. Sada Slobodan Milošević je Aleksandar Vučić, dok Željko Ražnjatović Arkan jeste ovaj Milan Radoičić, koji je inače veoma poznat po raznim zločinima po Kosovu, pogotovo u sjevernom dijelu, ali i krijumčarenjem tamo.

  Za dvije i po godine što sam ja na vlasti mi smo uništili devet laboratorija za proizvodnju droge baš tamo na sjevernom dijelu Kosova. Ovo nije nikakav građanski otpor, ovo nisu bande koje rade tu da bi krijumčarili dobra, nego su paravojne profesionalne grupe, koje jesu u organizovanom kriminalu, ali sad krijumčare najviše oružje i municiju protiv ustavnog poretka i neovisnosti države Kosova. Oni su izgubili bitku sa našom policijom u nedjelju i sad žele da se pravdaju i svoj zločinački nasrtaj da politizuju.

  Znate, oni su počeli da kao političari postanu kriminalci, a sad žele da svoj kriminal politizuju. Nema nikakvog građanskog otpora tu. Oni ne predstavljaju ni Srbe sa Kosova, a, Boga mi moram da kažem, ne predstavljaju ni srpski narod. Oni predstavljaju kapital koji su uzeli od naroda time što su već mnogo godina u organizovanom kriminalu i žele da na rotativan način destabilizuju jedan mjesec Kosovo, potom Crnu Goru, potom Bosnu i Hercegovinu, jer žele da se vremeplovom svi mi vratimo u 90-te.

  Što onda mislite da je bio krajnji cilj ovoga napada u nedjelju?

  Kurti:  Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija, pa potom da po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna i oni su pobjegli. Trojica terorista su ubijena od naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobjegli, jer oni su sad u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani.

  Ti moraju da se sučeljavaju sa licem pravde u Republici Kosovo, koje je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu i koja ima najveći nivo vladavine prava. Znači, mi tražimo da ti teroristi i zločinci koji su uradili taj čin agresije budu ekstradirani u Republici Kosovo.

  Kad već govorimo o događajima u manastiru, u nedjelju smo govorili o tridesetak napadača. Kad zbrojimo ubijene i uhićene, manje ih je od deset. Što se dogodilo sa ostalima? Kažete da su neki od njih u Srbiji? Kako su izašli iz kruga manastira? Bili su u okruženju, odnosno opkoljeni, prema informacijama koje smo tada imali?

  Kurti: Teren je tamo veoma brdovit i granica sa Srbijom je veoma dugačka. Još istraživanja nisu dala svoju posljednju riječ, pa da mi znamo koliko tačno su bili tu, ali naše preliminarne informacije govore da su oni jedna grupa od najmanje 30 ljudi.

  Mi dosta njih poznajemo, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u decembru mjesecu prošle godine. To su isti koji su također ranjavali vojnike KFOR-a, našu policiju i novinare krajem maja ove godine. Mi poznajemo, to su Sjeverna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vodstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali također od države Srbije dobivaju i naredbe, kao što je bilo ove nedjelje, za destabilizaciju Kosova.

  Kako znate to? Kakve obavještajne podatke konkretno imate?

  Kurti: Vjerovatno ima onih koji su pobjegli, da li su bacili uniforme ili možda se još kriju negdje po Kosovu, ja to ne znam, ali kažem da istraživanje našeg Tužilaštva još nije dalo posljednju riječ o svem tome i posljednja riječ nije data još od naše policije, jer mi još prikupimo informacije. Ali to što znamo je da smo zaplijenili pet miliona (eura) vrijednosti municije i oružja i sve je to proizvedeno u fabrikama Sloboda i Zastava u Srbiji.

  Znači, ručni bacači, mitraljezi, svi ti koji smo mi zaplijenili oni su proizvedeni u Srbiji i ne mogu se naći na tržištu. Očigledno da je Vojska Srbije dala ovim paravojnim informacijama.

  Oružje i oprema vrijednosti oko pet miliona eura, to je velika količina. Jeste li vi imali bilo kakve operativne informacije ili procjene da bi do napada ovakvog intenziteta kao u nedjelju moglo doći?

  Kurti: Problem je u tome što mi imamo previše takvih informacija. Oni svo vreme rade nekakve vojne vježbe okolo naše granice sa Srbijom. I dok ja radim ovaj intervju, oni rade te vježbe. Nekoliko kilometara, pa čak i dva kilometra blizu naše granice, oni imaju svoje baze gdje rade neke vježbe i na neki način pripremaju se za rat.

  Ja mislim da je ovo veoma opasno. Mi smo veoma pažljivi, nikad nismo plašljivi, ali također znamo da što više vrijeme prolazi, ne samo da gubimo vrijeme, nego gubimo i ljude. Afrin Bunjaku, heroj Kosova, je pao na liniji dužnosti u nedjelju, ali veoma je važno da međunarodna zajednica priča sa Beogradom sa jezikom koji Beograd razumije, a to je jezik sankcija.

  Ovi autokrati, ako budeš velikodušan sa njima, oni će smatrati da se ti ili bojiš ili si slab. Zato međunarodna zajednica, Evropska zajednica, NATO, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, moraju službenom Beogradu da pokažu i dokažu da povratak u 90-te neće biti dopušten.

  Gospodine Kurti, kakva je u ovom trenutku sigurnosna situacija? Kontrolira li policija Kosova u potpunosti stanje na sjeveru? Koje su procjene o mogućnosti novih napada? Jer i sami ste rekli, to je velika količina oružja, vi unaprijed niste znali da ona već postoji na tom teritoriju.

  Kurti: Naravno da je situacija sada mirna zbog naše policije, ali ponovne agresije nisu isključene, pa zato mi smo veoma oprezni. E sad, sva ta municija i oružje koje je dospelo na sjeverni dio Kosova iz Srbije je zapravo oružje za rat. Oni su htjeli samo početak tog rata da bude u nedjelju 24. septembra.

  I vi znate veoma dobro kako je rat počeo u Sarajevu. Prvog marta 1992. godine, tokom jedne svadbe, ranjen je jedan pravoslavni srpski pop. Mi smo bili veoma oprezni da se ništa slično ne događa. Ali ja mislim da su oni htjeli da ponove scenario iz početka rata u svim našim republikama koji su izašli iz nasilnog raspada bivše Jugoslavije.

  A sada je situacija i još kompleksnija zbog toga što Sjeverna brigada i Civilna zaštita su dvije terorističke organizacije koje smo mi proglasili terorističkim organizacijama 29. juna ove godine, koji imaju tjesne veze sa Noćnim vukovima i sa Wagnerom. Znači oni su proruski nastrojeni, oni mrze Ukrajinu i oni žele da Putin pobijedi.

  Mi moramo dodatno da se bavimo ovima i ja sam tražio da nas NATO pomaže prije dvije godine kad je Aleksandar Bočan Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, došao na granični prijelaz sa Kosovom da inspektira pregrupisanje vojnih snaga Srbije, dok je u vazduhu bio MiG-29 koji je bio kao donacija ili Ruske Federacije ili Bjelorusije Srbiji.

  Ja sam još u septembru mjesecu 2021. godine tražio da granica sa Srbijom bude što bolje ojačana i da na taj način zaštitimo i branimo građane Kosova, naš teritorijalni integritet i sve zajednice. Ja sam premijer svih građana Kosova, ne samo Albanaca, iako su Albanci 93 posto stanovništva u Republici Kosovo.

  Zato kažem da danas nije samo analogija Vučić, Radoičić kao Milošević i Arkan, nego također i kao drugi duet, drugi par, Putin-Prigožin. U Beogradu danas imate kao predsjednika malog Putina, a ovaj mali Putin ima svog malog Prigožina. Zato i Vučić ima Radoičića.

  Opširnije možete pročitati na portalu Al Jazeera Balkans.

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  “Vi znate zašto je nastala Republika Srpska. Zbog toga što je bio rat i genocid u Bosni. E sad, on hoće rat i još jedan genocid na Kosovu da bi dobio Republiku Srpsku. Milan Radoičić, čelnik Srpske liste, samo je egzekutor nedjeljnog napada na sjeveru Kosova, dok ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio”, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti u razgovoru za Al Jazeeru.

  On je naveo kako „u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina“, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu.

  - Reklama -

  Al Jazeera: Vjerujete li Milanu Radoičiću da je sam organizirao napad?

  - Reklama -

  Kurti: On je dobio logističku, vojnu, opremu i pripremu od Beograda, a također dobio je i političke naredbe od predsjednika Vučića. Ima bezbroj fotografija gdje Milan Radoičić je blizu Vučiću na raznim sastancima u Beogradu i meni nije uopšte nikakva sumnja da je Radoičić samo egzekutor. Onaj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, da bi prekršio naš teritorijalni integritet, nacionalnu sigurnost i državnu bezbjednost, jeste niko drugi no predsjednik Vučić.

  - Reklama -

  Znate, oni pokušavaju da nas vremoplovom vrate u 90-te kad smo imali Miloševića i Arkana. Sada Slobodan Milošević je Aleksandar Vučić, dok Željko Ražnjatović Arkan jeste ovaj Milan Radoičić, koji je inače veoma poznat po raznim zločinima po Kosovu, pogotovo u sjevernom dijelu, ali i krijumčarenjem tamo.

  Za dvije i po godine što sam ja na vlasti mi smo uništili devet laboratorija za proizvodnju droge baš tamo na sjevernom dijelu Kosova. Ovo nije nikakav građanski otpor, ovo nisu bande koje rade tu da bi krijumčarili dobra, nego su paravojne profesionalne grupe, koje jesu u organizovanom kriminalu, ali sad krijumčare najviše oružje i municiju protiv ustavnog poretka i neovisnosti države Kosova. Oni su izgubili bitku sa našom policijom u nedjelju i sad žele da se pravdaju i svoj zločinački nasrtaj da politizuju.

  Znate, oni su počeli da kao političari postanu kriminalci, a sad žele da svoj kriminal politizuju. Nema nikakvog građanskog otpora tu. Oni ne predstavljaju ni Srbe sa Kosova, a, Boga mi moram da kažem, ne predstavljaju ni srpski narod. Oni predstavljaju kapital koji su uzeli od naroda time što su već mnogo godina u organizovanom kriminalu i žele da na rotativan način destabilizuju jedan mjesec Kosovo, potom Crnu Goru, potom Bosnu i Hercegovinu, jer žele da se vremeplovom svi mi vratimo u 90-te.

  Što onda mislite da je bio krajnji cilj ovoga napada u nedjelju?

  Kurti:  Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija, pa potom da po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna i oni su pobjegli. Trojica terorista su ubijena od naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobjegli, jer oni su sad u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani.

  Ti moraju da se sučeljavaju sa licem pravde u Republici Kosovo, koje je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu i koja ima najveći nivo vladavine prava. Znači, mi tražimo da ti teroristi i zločinci koji su uradili taj čin agresije budu ekstradirani u Republici Kosovo.

  Kad već govorimo o događajima u manastiru, u nedjelju smo govorili o tridesetak napadača. Kad zbrojimo ubijene i uhićene, manje ih je od deset. Što se dogodilo sa ostalima? Kažete da su neki od njih u Srbiji? Kako su izašli iz kruga manastira? Bili su u okruženju, odnosno opkoljeni, prema informacijama koje smo tada imali?

  Kurti: Teren je tamo veoma brdovit i granica sa Srbijom je veoma dugačka. Još istraživanja nisu dala svoju posljednju riječ, pa da mi znamo koliko tačno su bili tu, ali naše preliminarne informacije govore da su oni jedna grupa od najmanje 30 ljudi.

  Mi dosta njih poznajemo, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u decembru mjesecu prošle godine. To su isti koji su također ranjavali vojnike KFOR-a, našu policiju i novinare krajem maja ove godine. Mi poznajemo, to su Sjeverna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vodstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali također od države Srbije dobivaju i naredbe, kao što je bilo ove nedjelje, za destabilizaciju Kosova.

  Kako znate to? Kakve obavještajne podatke konkretno imate?

  Kurti: Vjerovatno ima onih koji su pobjegli, da li su bacili uniforme ili možda se još kriju negdje po Kosovu, ja to ne znam, ali kažem da istraživanje našeg Tužilaštva još nije dalo posljednju riječ o svem tome i posljednja riječ nije data još od naše policije, jer mi još prikupimo informacije. Ali to što znamo je da smo zaplijenili pet miliona (eura) vrijednosti municije i oružja i sve je to proizvedeno u fabrikama Sloboda i Zastava u Srbiji.

  Znači, ručni bacači, mitraljezi, svi ti koji smo mi zaplijenili oni su proizvedeni u Srbiji i ne mogu se naći na tržištu. Očigledno da je Vojska Srbije dala ovim paravojnim informacijama.

  Oružje i oprema vrijednosti oko pet miliona eura, to je velika količina. Jeste li vi imali bilo kakve operativne informacije ili procjene da bi do napada ovakvog intenziteta kao u nedjelju moglo doći?

  Kurti: Problem je u tome što mi imamo previše takvih informacija. Oni svo vreme rade nekakve vojne vježbe okolo naše granice sa Srbijom. I dok ja radim ovaj intervju, oni rade te vježbe. Nekoliko kilometara, pa čak i dva kilometra blizu naše granice, oni imaju svoje baze gdje rade neke vježbe i na neki način pripremaju se za rat.

  Ja mislim da je ovo veoma opasno. Mi smo veoma pažljivi, nikad nismo plašljivi, ali također znamo da što više vrijeme prolazi, ne samo da gubimo vrijeme, nego gubimo i ljude. Afrin Bunjaku, heroj Kosova, je pao na liniji dužnosti u nedjelju, ali veoma je važno da međunarodna zajednica priča sa Beogradom sa jezikom koji Beograd razumije, a to je jezik sankcija.

  Ovi autokrati, ako budeš velikodušan sa njima, oni će smatrati da se ti ili bojiš ili si slab. Zato međunarodna zajednica, Evropska zajednica, NATO, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, moraju službenom Beogradu da pokažu i dokažu da povratak u 90-te neće biti dopušten.

  Gospodine Kurti, kakva je u ovom trenutku sigurnosna situacija? Kontrolira li policija Kosova u potpunosti stanje na sjeveru? Koje su procjene o mogućnosti novih napada? Jer i sami ste rekli, to je velika količina oružja, vi unaprijed niste znali da ona već postoji na tom teritoriju.

  Kurti: Naravno da je situacija sada mirna zbog naše policije, ali ponovne agresije nisu isključene, pa zato mi smo veoma oprezni. E sad, sva ta municija i oružje koje je dospelo na sjeverni dio Kosova iz Srbije je zapravo oružje za rat. Oni su htjeli samo početak tog rata da bude u nedjelju 24. septembra.

  I vi znate veoma dobro kako je rat počeo u Sarajevu. Prvog marta 1992. godine, tokom jedne svadbe, ranjen je jedan pravoslavni srpski pop. Mi smo bili veoma oprezni da se ništa slično ne događa. Ali ja mislim da su oni htjeli da ponove scenario iz početka rata u svim našim republikama koji su izašli iz nasilnog raspada bivše Jugoslavije.

  A sada je situacija i još kompleksnija zbog toga što Sjeverna brigada i Civilna zaštita su dvije terorističke organizacije koje smo mi proglasili terorističkim organizacijama 29. juna ove godine, koji imaju tjesne veze sa Noćnim vukovima i sa Wagnerom. Znači oni su proruski nastrojeni, oni mrze Ukrajinu i oni žele da Putin pobijedi.

  Mi moramo dodatno da se bavimo ovima i ja sam tražio da nas NATO pomaže prije dvije godine kad je Aleksandar Bočan Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, došao na granični prijelaz sa Kosovom da inspektira pregrupisanje vojnih snaga Srbije, dok je u vazduhu bio MiG-29 koji je bio kao donacija ili Ruske Federacije ili Bjelorusije Srbiji.

  Ja sam još u septembru mjesecu 2021. godine tražio da granica sa Srbijom bude što bolje ojačana i da na taj način zaštitimo i branimo građane Kosova, naš teritorijalni integritet i sve zajednice. Ja sam premijer svih građana Kosova, ne samo Albanaca, iako su Albanci 93 posto stanovništva u Republici Kosovo.

  Zato kažem da danas nije samo analogija Vučić, Radoičić kao Milošević i Arkan, nego također i kao drugi duet, drugi par, Putin-Prigožin. U Beogradu danas imate kao predsjednika malog Putina, a ovaj mali Putin ima svog malog Prigožina. Zato i Vučić ima Radoičića.

  Opširnije možete pročitati na portalu Al Jazeera Balkans.

  Zenica
  scattered clouds
  14.8 ° C
  14.8 °
  14.8 °
  53 %
  2.4kmh
  30 %
  uto
  15 °
  sri
  15 °
  čet
  8 °
  pet
  11 °
  sub
  13 °