Mektić: Komesar MUP-a HNK počinio teško krivično djelo

Objavljeno prije 11 mjeseci

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na vanrednoj koneferneicji za novinare a nakon što su vraćeni migranti s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kazao je da danas policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić mora biti priveden i saslušan na okolnosti djela koje je počinio.

“Komesar je počinio teško krivično djelo, tužilac se izjasnio da postoji osnovana sumnja za teško krivično djelo i dao naredbu da se provede sitaga. Danas će u toku dana policijski komesar biti priveden da se izjasni na okolnosti te sumnje”, kaže Mektić.

On je ponovio da je prekršen Ustav BiH. Ministar je istakao da je naredio da se migrantima mora obezbijediti voda, hrana.

“Ima 18 djece među ljudima. Oni su na otvorenom i u autobusima i neću da apelujem ni na koga. Ni na komesara ni na policiju da nam omoguće da izvršimo svoju obavezu, samo tražim da se poštuje zakon i Ustav.”

Mektić je kazao da agencije imaju naredbe da komesar Lasić treba biti priveden i odrediti mu pritvor i na taj način omogućiti da se ispoštuje ustav i zakon ove države.

“Mi smo dužni da ovim ljudima omogućimo humane uslove. Mi imamo već godinama izbjeglički centar u Delijašima, imamo Imigracioni centar u Lukavici. Da li neko stoji u politčkom smislu iza ove odluke ne bi me iznenadilo, niti me interesuje. Interesuje me samo ispoštuje ustavna nadležnost i od toga nema odstupanja.”

Mektić je kazao da je jučer Služba za poslove sa strancima poslala obavijest MUP HNK da će taj transport biti izvršen u toku dana.

“Sve ostalo je laž i problem njihove komunikacije. Nije destabilizaicje nijednog dijela BiH u objekat koji je određen odlukom Vijeća ministara BiH. Šta mi trebamo raditi s tim ljudima. Hoćemo li izlaziti s dugim cijevima i oružjem na ljude. Tri kombija specijalno obučenih ljudi su izašli sa dugim cijevima i veći broj službenih automobila i policajci koji su izašli pred te ljude. Nismo imali nijedne informacije da to pripremaju”, kazao je Mektić.

On je kazao da očekuje da institucije ove države rješavaju stvari iako je to uradio komesar Lasić.

“Postupajući tužilac je rekao da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo. Koliko se ja razumijem u zakon, pritvorom se spriječava lice da ne počini novo krivično djelo ili da završi krivično djelo. Pozivam Tužilaštvo i Sud da vrate ustav i zakon u ovaj slučaj da dovršimo ono što je bilo zakonito. Postoji naredba Tužilaštva da SIPA prikuplja sve podatke u ovom slučaju i on se već može privesti da objasni zašto je ovo uradio. Stvar je u rukama Tužilaštva i SIPA-e.”

Ministar sigurnosti je rekao da neće pregovarati o poštivanju zakona i ustava.

“Nema uključivanja nijednog nivoa vlasti osim Ministarstva sigurnosti BiH. Nećemo pregovarati o tome. Dokument koji je SPS uputila MUP HNK na ruke komesaru Iliji Lasiću ima oznaku vrlo hitno i njemu je zatražena i asistencija policije prilikom preuzimanja konvoja sa migrantima koji trebaju biti smještenu u objekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.”

Mektić je dodao da će, ukoliko se uskoro ne riješi problem, otići na lice mjesta i biti s migrantima.

“Neka se neke usijane glave urazume i neka budu svjesni da moraju da poštuju ustav i zakone ove zemlje.”