Mostar osvanuo oblijepljen plakatima Ima Veleža, ima Starog mosta

Objavljeno prije 11 mjeseci

Mostar je jutros osvanuo oblijepljen plakatima na kojima piše “Ima Veleža, ima Starog mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg-Bosna”.

Na Starom mostu, simbolu grada i Hercegovine, postavljen je transparent na kojem piše “Izronio je stari za one što ga vole”.

Pogođen tenkovskim granatama Hrvatskog vijeća odbrane, 9 novembra 1993. godine srušen je mostarski Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

S njim je srušena i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam.

Nakon višednevnog granatiranja sa uzvišenja Planinica i Stotina iznad Mostara, jedinice Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, Stari most su srušile 9. novembra 1993., tačno u 10:16.

Podsjećamo, Haški sud danas će izreći pravomoćnu presudu Jadranku Prliću i još pet čelnika nekadašnje tzv. Herceg-Bosne.

Prvostepenom presudom, izrečenom 2013. godine, Tribunal je Prlića, ratnog premijera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), osudio na 25 godina zatvora, dok su ministar odbrane HRHB-a Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamjenik komandanta HVO-a Milivoje Petković dobili po 20 godina zatvora.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, dok je predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHR-a Berislav Pušić osuđen na deset godina zatvora. Na prvostepenu presudu svi su uložili žalbe.