Nakon Grčke požari haraju i Kalifornijom, proglašeno vanredno stanje

Objavljeno prije 10 mjeseci

Snažan požar koji se širi velikom brzinom na području južne Kalifornije, za koji se vjeruje da ga je podmetnuo piroman, prisilio je više od 3000 stanovnika planinskih naselja da napuste svoje domove u četvrtak.

Guverner Kalifornije Džeri Braun (Jerry Brown) proglasio je u četvrtak vanredno stanje u okruzima Šasta i Riversajd zbog požara čije širenje potiču temperature iznad 37 stepeni, jaki vjetrovi i niska vlaga.

U okrugu Riversajd, istočno od grada Hemeta, u srijedu je izbilo nekoliko požara za koje su vlasti osumnjičile 32-godišnjeg Brandona Mekclovera (McGlover).

Protiv jednog od pet glavnih požara, onoga u Kranstonu, koji je zahvatio 1900 hektara i uništio najmanje pet domova, bori se gotovo 700 vatrogasaca.

U sjevernoj Kaliforniji požar je natjerao hiljade stanovnika da napuste svoje domove, dok su vatrogasci pokušavali zaustaviti njegovo širenje na planinskom području Šasta.

Vatra iz Fergusona, koja je zahvatila 17.500 hektara, prisilila je Nacionalni park Josemit da zatvori središte za posjetitelje dok se dolina puni crnim dimom, udaljena 275 km istočno od San Franciska.