10 C
Zenica
Četvrtak, Septembar 19, 2019

Ukupno podjela

Pet načina da promijenite vaš odnos prema stresu, strahu i anksioznosti

Pet načina da promijenite vaš odnos prema stresu, strahu i anksioznosti

Pet načina da promijenite vaš odnos prema stresu, strahu i anksioznosti

Možda doživljavamo stres, strah i anksioznost tokom trenutaka u danu u odvojenim prilikama ili ponekad odjednom.
Ako ste pod stresom, niste sami.

Na osnovu godišnjeg istraživanja koje je obavila Američka psihološka asocijacija 2017. godine, zabilježeno je povećanje stresa Amerikanaca u odnosu na prethodne godine. Od 2007. do 2012. godine nivo je prilično stabilan, sa minijaturnim šiljcima u 2013. i 2015. godini. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da su Amerikanci uglavnom bili zabrinuti za finansije, posao i privredu kao veoma ili donekle značajne izvore stresa u njihovim životima.

Ponekad ove emocije mogu lako proći, ali onda postoje trenuci u kojima nas drže malo duže nego što volimo i mogu nas paralisati da ne učestvujemo u onome na što treba da se fokusiramo.

Ove emocije mogu biti obogaljene ako ne znamo kako da ih prepoznamo i kako da se njima bavimo. Ove neprijateljske, a ponekad i neželjene emocije mogu se pojaviti bilo gdje, na primjer na sastanku na poslu, razgovoru s prijateljima ili gledanju Netflix-a. Mogu se miješati u naš proces donošenja odluka i na našu sposobnost da se povežemo sa onima oko nas.

Ako doživljavate neku od emocija koje se ne možete otarasiti, evo nekoliko koraka koji bi mogli biti korisni da biste se vratili na pravi put.

Diši

Prilično lako, jer mi kao odrasli moramo da uradimo oko 12 – 20 udisaja u minuti. Kada uzmete vaših narednih 3 do 5 udisaja, disanje duboko iz stomaka može vam pomoći da pročistite bilo kakve tvrdoglave emocije koje bi mogle trajati.

Prepoznaj

Ponekad je najteži korak razumijevanje šta je to što doživljavamo u određenom trenutku. Ako je ta emocija nepoznata ili ne možete da je imenujete, obratite pažnju na to. Dakle, ako opet doživite to, možda će se osjećati prijateljskije, i prepoznavanje tog osjećaja može biti lakše.

Promijenite svoj scenario

Ponekad ako se fokusiramo na nešto drugo, to može promijeniti naš fokus. Promjenom našeg fokusa, možemo bolje usmjeriti našu pažnju sa emocija koje trenutno doživljavamo. Može biti lako i jednostavno ustati i otići u šetnju.

Čatajte

Takođe, još jedan način da pomaknete svoj fokus je samo razgovor s kolegom, baristom, ili možda čak provođenje nekog vremena sa vlastitim kućnim ljubimcem.

Vježbanje svjesnosti/meditacija

Još jedan način da promijenite svoj odnos prema stresu, strahu ili anksioznosti započinje svjesnom ili meditativnom praksom. To može biti toliko dugo koliko vam treba, a za početak 3-5 minuta je dovoljno. Postoji toliko različitih načina da budete svjesni i meditirate, a evo nekoliko opcija za razmatranje – vizuelna meditacija, ljubavna meditacija i transcendentalna meditacija.

Ove promjene mogu pomoći u trenutku, ali ako želite konačno da transformišete svoj odnos prema stresu, strahu ili anksioznosti, možda će trebati biti svjesni u svakom trenutku kada doživite ova osjećanja.

Pet načina da promijenite vaš odnos prema stresu, strahu i anksioznosti
Zenica
light rain
10 ° C
10 °
10 °
93 %
1kmh
75 %
čet
11 °
pet
14 °
sub
19 °
ned
24 °
pon
21 °
Pet načina da promijenite vaš odnos prema stresu, strahu i anksioznosti

Posljednje objavljeno