Pokrenuta inicijativa za otkrivanje nelegalno priključenih na grijanje u Zenici

Objavljeno prije 12 mjeseci

Zastupnik u Skupštini ZDK Edhem Fejzić na današnjoj sjednici je podnio inicijativu za pokretanje postupaka otkrivanja i gonjenja počinitelja krivičnog djela krađe toplotne energije u Zenici.

Kompletnu inicijativu, koja je predata Kantonalnom tužilaštvu ZDK, Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDKm, Gradskom vijeću Grada Zenica, Službi kabineta Gradonačelnika Grada Zenica i JP Grijanje Zenica, prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Ovom inicijativom tražim od strane Kantonalnog tužilaštva ZDK poduzimanje potrebnih aktivnosti za pokretanje postupaka otkrivanja i gonjenja počinitelja krivičnog djela krađe toplotne energije koje se vrši području grada Zenice, a koju uslugu isporuke toplotne energije pruža JP „Grijanje“ d.o.o. Zenica.

Naime, prema podacima kojima raspolaže navedeno JP „Grijanje“ d.o.o. Zenica, u gradu Zenici je sa mreže daljinskog grijanja isključeno oko 360.000 m2 stambenog prostora, odnosno 7.200 stanova prosječne površine 50 m2 ili oko 30% ukupnog stambenog prostora koji se grije. Istovremeno, prema procjeni navedenog javnog preduzeća, najmanje 90.000 m2 ili 1.800 stanova je ponovo priključeno na mrežu istog daljinskog grijanja i to bez saglasnosti ovog javnog pružatelja usluga.

Osim toga, u Zenici se vrši i krađa toplotne energije za zagrijavanje vode u bojlerima, pri čemu se procjenjuje da je oko 3.000 bojlera priključeno na mrežu daljinskog grijanja, koji ne samo da nanose štetu JP „Grijanje“ Zenica, već negativno utiču i na kvalitet zagrijavanja toplinskom energijom u stambenim zgradama u kojima su izvršeni takvi protivpravni priključci. Također, bojleri priključeni na mrežu daljinskog grijanja narušavaju i kvalitet vode za piće, a što vrlo vjerovatno može nakon izvjesnog vremena dovesti i do oboljenja građana u ovakvim zgradama.

Članom 286. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine za svakoga ko počini krivično djelo krađe, odnosno za svakoga ko tuđu pokretninu oduzme drugom s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist. S obzirom da je članom 2. stavom 29. istog zakona definisano da se pod pojmom pokretnine smatra, između ostalog i proizvedena ili skupljena energija za davanje topline, nesporno proizlazi da su građani koji su bespravno priključili svoje stanove ili bojlere ili i stanove i bojlere istovremeno počinili i idalje čine krivično djelo krađe toplotne energije. Usljed krađa toplotne energije po osnovu bespravnog priključka stana, ovakvi počinitelji nanose štete JP „Grijanje“ Zenica u visini cijene isporučene toplotne energije za zagrijavanje stambenog prostora, koje na mjesečnom nivou iznose oko 250.000,00 KM u sezoni grijanja, a bespravno priključeni bojleri i štete u iznosu od oko 120.000,00 KM, imajući u vidu da jedan bojler od 50 litara potroši onoliko toplotne energije koliko je potrebno za zagrijavanje 15 m2 stambenog prostora. Slijedom upravo navedenih kalkulacija, JP „Grijanje“ Zenica procjenjuje da se krađom toplotne energije od strane protivpravno priključenih potrošača u toku sezone grijanja istom preduzeću nanosi ukupna šteta u iznosu oko 370.000,00 KM na mjesečnom nivou.

Stoga, ovom inicijativom predlažem da Kantonalno tužilaštvo Zeničko -dobojskog kantona bez odlaganja poduzme sve poropisane i potrebne aktivnosti s ciljem otkrivanja i gonjenja počinitelja krivičnog djela krađe toplotne energije, jer je neprihvatljivo da toliki broj građana Zenice krade toplotnu energiju i nanosi štetu JP „Grijanje“ Zenica, a da dosad nijedan počinilac ovog krivičnog djela za isto nije procesuiran, niti je protiv ijednog takvog počinioca ikada pokrenut krivični postupak.

S poštovanjem,

U Zenici, 18.12.2017. godine”