Potpisani Ugovori o dodjeli sredstava za podsticaj preduzeća u Gradu Zenica

Objavljeno prije 10 mjeseci

Danas je u sali Gradskog vijeća Zenica održana svečanost potpisivanja ugovora o realizaciji poticajnih sredstava iz budžeta Grada Zenica za razvoj postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća.

Nakon raspisanog javnog poziva za ovu vrstu poticajnih mjera koju je Grad Zenica realizovao u saradnji sa Udruženjem poslodavaca Zenica i Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA, ugovori su potpisani sa direktorima 26 firmi i 13 obrtnika.

“Grad Zenica je u proteklom periodu poduzeo niz radnji s ciljem što bržeg lokalnog ekonomskog razvoja. Vi, koji se bavite biznisom zaslužujete divljenje i našu pažnju i podršku. Svima je poznato da je Grad maksimalno zadužen ali smo uporedo sa povratom tih kredita ove godine uspjeli izdvojiti dio sredstava za podršku privrednicima. Želimo mlade zadržati u našem gradu. Za svaki vid pomoći i sugestije, moj kabinet i Odsjek za lokalni ekonomski razvoj stojimo vam 24 sata na raspolaganju”, poduzetnicima je rekao gradonačelnik Fuad Kasumović.

Grad Zenica kao proaktivna lokalna samouprava i nosilac međunarodnog certifikata BFC SEE putem javnih poziva podstiče dinamiku zapošljavanja i razvoj lokalne privrede, što je definisano kao strateški prioritet “Strategije razvoja Grada Zenica 2012 – 2022”.

“Za podsticaj razvoja postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća na području Grada Zenica u budžetu je opredijljeno 200.000 KM, dok je 60.000 KM osigurano za podsticaj razvoja ženskog poduzetništva”, izjavila je Amra Mehmedić, šefica Odsjeka za lokjalni ekonomski razvoj.

Realizacijom ovih podsticajnih mjera posao su dobila 24 lica.

“Ovo je veliki dan za Zenicu. Ponosni smo na realizaciju ovog projekta i sve druge aktivnosti koje se vode u Privrednom savjetu Grada Zenica, gdje privrednici zajedno sa odgovornim iz Gradske uprave imaju mogućnost promicati svoje prijedloge i sugestije za bolje sutra svih nas u Zenici. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku Kasumoviću i njegovim saradnicima koji su prepoznali probleme privrednika i poslodavaca i što poduzimaju sve da nam pomognu”, riječi su Mladena Perića, predsjednika Udruženja poslodavaca Zenice.

Uskoro se očekuje se i realizacija drugog javnog poziva Grada Zenica za dodajelu sredstava za podsticaj samozapošljavanja i zapošljavanja kroz razvoj start-up projakata, gdje će posao dobiti još 18 Zeničana, a za što je u budžetu Grada Zenica odbreno 60.000 KM.