15 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

Predstavnici vijeća mladih iz Federacije u Zenici

Predstavnici vijeća mladih iz Federacije u Zenici

Zenica je bila grad domaćin Vijeću mladih FBiH, čiji su predstavnici održali Treću redovnu Skupštinu, na kojoj je rezimiran rad Organizacije u protekloj 2018. godini.

Pored delegate Skupštine, članova Upravnog i Nadzornog odbora VMFBiH, sjednici su prisutvovali gosti iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, Instituta za razvoj mladih “KULT”, Krovne organizacije mladih Srbije, mreSVUBiH, AsuBiH, Vijeća mladih iz Konjica, Kiseljaka i Jablanice te udruženja Reaktiv i Naša djeca iz Zenice.

Radom Skupštine je predsjedavao Frano Sosa, delegat iz Gruda.

Na samom početku prisutnima se obratila predsjednica Vijeća mladih, Mirela Geko, koja je između ostalog navela da je ponosna što je Vijeće prepoznato u širim strukturama, ne samo Federacije BiH, već su organizacijski dometi dosegli i izvan granica BiH.

Vijeće mladih je uspostavilo partnerske odnose s različitim organizacijama i institucijama, te su njihovi predstavnici uveličali današnji događaj i obratili se prisutnima. Gosti su izrazili zadovoljstvo na uspostavljenoj saradnji i poručili su da VMFBiH i u narednom periodu može računati na njihovu podršku.

U radnom dijelu članovi/ice Skupštine usvojili su narativni i finansijski izvještaj, te izvještaj o radu Nadzornog odbora za 2018. godinu. Delegatima/kinjama su predstavljeni Strateški plan organizacije za period 2019-2021 godina i prijedlog plana rada za 2019. godinu, te su isti jednoglasno usvojeni. Prioriteti rada Vijeća mladih za 2019. godinu odnose se na kreiranje Strategije prema mldima FBiH, uspotavljanje Savjeta za mlade FBiH te rad na organizacijskoj strukturi i jačanje kapaciteta vijeća mladih na svim nivoima.

Na sjednici su Mirela Geko, predsjednica Vijeća mladih i Anel Smajić, direktor Mreže vijeća učenika u Bosni i Hercegovini potpisali Memorandum o saradnji kojim će se formalizovati saradnja i utvrditi temelji za zajedničko djelovanje u narednom periodu.

Današnji događaj nije imao samo izvještajni karakter, već je iskorištena prilika da se razgovara s predstavnicima kantonalnih vijeća o narednim aktivnostima, te su prikupljeni njihovi stavovi za dalji rad i funkcionisanje Vijeća.

Podsjećanja radi, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine je krovna organizacija mladih iz Federacije BiH. Kao krovna organizacija Vijeće mladih je formirano prema Zakonu o mladima FBiH od strane šest kantonalnih Vijeća mladih. Pored kantonalnih vijeća mladih u strukturi imamo 32 lokalna vijeća mladih, 108 omladinskih organizacija te više od 1 000 aktivnih mladih ljudi na različitim nivoima.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
82 %
1kmh
0 %
pon
29 °
uto
30 °
sri
28 °
čet
26 °
pet
23 °

Posljednje objavljeno