Sastanak u Vladi FBiH s predstavnicima sindikata policije

Objavljeno prije 1 godina

Premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima sindikata policije u Federaciji BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Unije samostalnih sindikata policije FBiH, Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, Sindikata sudske policije FBiH i, uime Saveza policijskih organa na državnom nivou, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ovo je jedan u nizu sastanaka koji su čelnici Federalne vlade održali s predstavnicima sindikata policije u Federaciji BiH posljednjih dana.

Na sastanku su razmotreni zahtjevi policajaca koji nisu, u Prijedlogu novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zadovoljni načinom rješavanja njihovog statusa prilikom penzionisanja, odnosno obračunom osnovice za penziju.

Predstavnici sindikata su ponovili svoj zahtjev da se uposlenicima ministarstava unutrašnjih poslova s područja Federacije BiH, prilikom odlaska u penziju, odnosno obračuna penzije, uzima prosjek posljednjih pet godina ili pet najpovoljnijih godina, ili da ova kategorija bude izuzeta iz Prijedloga zakona o PIO i riješena posebnim zakonom.
Cijeneći značaj i složenost poslova koje obavljaju članovi ovih sindikata, predstavnici Federalne vlade su izrazili spremnost da nađu adekvatno rješenje za njih.

Postignut je visok stepen saglasnosti i u narednim danima će biti definisana rješenja u cilju zajedničkog pronalaska najboljeg modela regulisanja statusa ove značajne kategorije uposlenika prilikom odlaska u penziju.