Španski Senat danas odlučuje o autonomiji Katalonije

Objavljeno prije 2 godine

Gornji dom španskog parlamenta, Senat, danas treba da glasa o zahtijevu premijera Marijana Rahoja o preuzimanju nadležnosti Katalonije kako bi bila spriječena nezavisnost tog regiona.

Istovremeno će u Barseloni biti nastavljena sjednica katalonskog parlamenta.

Predsjednik te oblasti Karles Pućdemon izjavio je u četvrtak da je protiv vanrednih regionalnih izbora, jer je naveo da nije dobio garancije španske vlade da bi u tom slučaju odustala od ukidanja autonomije Katalonije.

“Od sada je na katalonskom parlamentu da odredi posljedice primjene člana 155 Ustava protiv Katalonije” koji omogućava ukidanje autonomije te oblasti, rekao je Pućdemon.

Na njegovu izjavu je odmah reagirala potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija koja se založila za preuzimanje nadležnosti od oblasti Katalonija kako bi bila “otvorena nova etapa poštovanja zakona”.

Opozicija u Kataloniji je također reagirala pozivajući Pućdemona da raspiše izbore kako bi se bilo spriječeno ukidanje autonomije te oblasti.

Politička kriza između Barselone i Madrida produbljena je poslije 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao “historijska nacija”, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.