Ukupno podjela

Spektakl na nebu, stiže kiša meteora

Spektakl na nebu, stiže kiša meteora

Svake godine sredinom augusta pada kiša meteora, a taj prirodni fenomen ponovo će se dogoditi u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo “vatreniji” i svjetliji od tipičnih.

Ove godine očekuje se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vrijeme ove meteorske kiše mjesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvjetljenja na nebu.

Kako kažu iz NASA-a, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Swift Tuttle. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave “vatrene kugle”.

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. augusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 sati 12. augusta, do 4 sata 13. augusta.

NASA poručuje onima koji žele posmatrati ovu pojavu, da se meteori mogu pojaviti bilo gdje na nebu. Također, u zavisnosti od toga kada se posmatra spektakl, kiša meteora može izgledati drugačije.

Ukoliko se nebo posmatra oko 22 sata, biće vidljivo manje meteora, ali oni će imati duže “repove”.

Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je ovaj fenomen pratiti u ponedjeljak ujutru oko četiri sata. Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može sadržati između 50 i 100 meteora po satu, navodi Business Insider, a prenosi B92.

Perseidi su, inače, nazvani po sazviježđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Zenica
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
93 %
1.5kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno