U Francuskoj zabranjeno fizičko kažnjavanje djece

Objavljeno prije 6 mjeseci

Francuski parlament izglasao je jučer zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom.

Zabrana je potvrđena s 51 glasom za, jednim protiv i tri suzdržana.

Time se poništavaju roditeljska prava da discipliniraju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti.

Zakon će osavremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći “fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju”.

“Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubistvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji”, rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Macronove stranke Republika u pokretu.

Zabranu je predložila francuska ministrica za ravnopravnost polova Marlene Schiappa koja je za novine Le Parisien rekla da roditelji nisu u pravu ako vjeruju da je vikanje, šamaranje i povlačenje djece za uši ispravan način uspostavljanja autoriteta.

“Nijedan tip nasilja nije edukativan”, rekla je Schiappa.

Prva dama Francuske Brigitte Macron također je podržala zabranu, dok je nekoliko konzervativnih i zastupnika krajnje desnice prigovorilo da se zabranom upliće u privatni život porodice.

Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece.