U nesreći u rudniku Stara jama u Zenici povrijeđena dva rudara

Objavljeno prije 2 godine

Dvojica rudara, od kojih jedan teško, povrijeđena su u nesreći koja se u noći sa nedjelje na ponedjeljak dogodila u najstarijem pogonu Rudnika mrkog uglja Zenica, odnosno Staroj jami, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a ZDK.

Nesreća se dogodila oko 2.30 sati, a teško je povrijeđen rudar Esad H. (40), dok je lakše povrede zadobio njegov radni kolega Sejdo Ć. (39).

Obojica rudara odmah nakon nesreće prevezeni su u zeničku Kantonalnu bolnicu, gdje su zbrinuti, a policija je osigurala mjesto događaja do dolaska uviđajne ekipe.

Jutrošnjim uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici, a obavili su ga pripadnici MUP-a ZDK i rudarski inspektor.

Prema nezvaničnim saznanjima, rudari nisu povrijeđeni u eksploziji plinova ili obrušavanju materijala, već se radi o klasičnoj nesreći na radu. Više detalja same nesreće bit će poznato nakon završenih istražnih radnji.

Podsjećamo, u avgustu prošle godine se u pogonu Stara jama dogodila nesreća u kojoj je poginuo rudar Jasmin Đulan. Đulan je poginuo u nesreći tokom manevrisanja vagonima.