-1.1 C
Zenica
Subota, Decembar 7, 2019

Ukupno podjela

Uskoro biciklistička stajališta na pet lokacija u Zenici

Uskoro biciklistička stajališta na pet lokacija u Zenici

Uskoro biciklistička stajališta na pet lokacija u Zenici

Na inicijativu Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” Zenica, Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove je krajem prošle godine pokrenula proceduru nabavke i ugradnje biciklističkih stajališta na više lokacija u gradskoj zoni u cilju razvijanja biciklističke infrastrukture, umanjenja korištenja motornih vozila, a samim time smanjenja količine izduvnih plinova, te razvijanja u skladu sa principima održivog razvoja i promocije zdravijeg načina života.

Za realizaciju projekta u 2018. godini planiran je iznos od 20.000 KM i to u prvoj fazi 6.000 KM i drugoj 14.000 KM. Prva faza, koja je pri kraju, jeste ugradnja 20 stalaka za bicikla tipa “A”, koji su najpovoljniji po pitanju bezbjednosti na četiri lokacije i jednog stajališta sa nadstrešnicom sa 5 stajališta koje će parkirana bicikla štititi od vremenskih neprilika. Kapacitet jednog stalka jesu minimalno dva bicikla, tako da će se završetkom prve faze obezbijediti parkiralište za minimalno 50 bicikala.

U prvoj fazi stajališta će biti na Staničnom trgu, u ulici Stara čaršija (kod Konjske česme), u ulici Maršala Tita i na uglu ulica Masarykova i Školska. Stajalište sa nadstrešnicom će biti postavljeno u ulici Alije Izetbegovića.

U drugoj fazi se planira izgradnja dvije nadstrešnice i 40 pojedinačnih stalaka. U proceduri je priprema tenderske dokumentacije.

“Savjetujemo sugrađane, da za kraće relacije koriste bicikl kao prevozno sredstvo, podsjećajući na brojne ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla. Na taj način, značajno ćemo doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, a samim tim i unapređenju životne sredine. Poboljšanje kvaliteta zraka i sveukupnog kvaliteta života kreće od pozitivnih aktivnosti svakog od nas”, poručuju iz Gradske uprave Grada Zenice.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Zenica
mist
-1.1 ° C
-1 °
-1.1 °
100 %
2.1kmh
40 %
sub
9 °
ned
9 °
pon
9 °
uto
5 °
sri
-1 °
Uskoro biciklistička stajališta na pet lokacija u Zenici

Posljednje objavljeno