Vučićev kabinet: Srbija ne želi pripajanje Republike Srpske

Objavljeno prije 1 godina

Vlast u Srbiji ne želi pripajanje Republike Srpske Srbiji, kazali su za beogradski list Danas u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na pitanje o najnovijoj izjavi Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je, tokom intervjua za DW, nacrtao mapu Zapadnog Balkana.

Prema Dodikovoj mapi entitet RS pripojen je Srbiji, kao i sjever Kosova.

Kako su za Danas rekli sagovornici iz kabineta predsjednika Vučića, Srbija je jedina prepreka otcepljenju Republike Srbije od Bosne i Hercegovine, što je, kažu u kabinetu predsjednika Srbije, i sam Milorad Dodik rekao u pomenutom intervjuu.

Milorad Dodik je u intervjuu za DW rekao da BiH neće opstati ni u kakvom obliku, da je to “propala država”, kao i da Srbi “nisu bez alternative”.

– Milorad Dodik samo potvrđuje da se od ratnog programa iz devedesetih godina nije pomjerilo ni za kvadratni metar – kazala je za Danas historičarka Dubravka Stojanović.

Ona ističe da “smo zbog toga ušli u ratove”. “A onda smo izgubili četiri rata. Sad je, izgleda, procijenjeno da opet može sve to iz početka. Ni Republika Srpska ni sjever Kosova se ne mogu pripajati Srbiji bez rata, to je svakome potpuno jasno – kazala je Stojanović.

Upitana da ocijeni ponašanje Beograda kada je o ovoj temi riječ, Dubravka Stojanović uzvraća pitanjem: “Pa, kao Dodik to sam smišlja?”

– Slobodan Milošević je jednom prekinuo sa Radovanom Karadžićem, pa se to tada i te kako vidjelo. Sad nema reakcije Beograda koja bi pokazala makar minimalno neslaganje. Politika nije psihoanaliza, mora se čuti i vidjeti reakcija na ovako avanturističke izjave – istakla je Stojanović.

Na pitanje kako vidi izjave zvaničnika o tome da podržavaju cjelovitost BiH, ona zaključuje: “Neka kažu to oštro, pa da vidimo.”

Predsjednik RS je u intervjuu za DW u direktnu vezu doveo nezavisnost Kosova s nezavisnošću Republike Srpske.

– Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i Kosova i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge – rekao je Dodik.

On je istakao da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

– Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili – kaže on.

Dodik je nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podijeljeno, pri čemu sjever pripada Srbiji. Predsednik RS je naveo i da referendum o nezavisnosti Republike Srpske trenutno nije institucionalna tema.

– Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije – rekao je Dodik.