VW potvrdio okončanje proizvodnje ‘Bube’ ove godine

Objavljeno prije 4 sedmice

Krajem ove godine prestaje proizvodnja čuvenog automobila Volkswagenove “Bube” (Beetle). Ovo je najavio direktor njemačke autokompanije Herbert Dies na Sajmu automobila u Ženevi.

Beetle Final Edition SE, čija je početna cijena oko 21.100 eura, bit će posljednja “Buba” proizvedena s motorom na unutrašnje sagorijevanje.

“Potrebno je uraditi nešto emotivno, ali ne možemo pokriti cijelu gamu historijskih modela Volkswagena sa električnim automobilima. Ne bi trebalo to uraditi“, rekao je Dies.

Ovaj model na proizvodnim trakama njemačkog giganta već je sedam decenija. Historija ovog modela datira od 1930-ih kada je Adolf Hitler naredio stvaranje “narodnog vozila” (Volks – narod, njem.)

Dizajnirao ga je legendarni Ferdinand Porsche, a automobil je bio cjenovno dostupan, praktičan i pouzdan. Tri decenije kasnije je “Buba” postala simbolom 1960-ih.

Njemačka je prestala proizvoditi Bubu krajem 1970-ih, da bi VE 1998. predstavio model New Beetle (Nova buba). Pomenuti model podsjećala na originalni Type 1 dizajn, ali je u biti bila “prepakirani” model Golfa.

Nova verzija je bila predstavljena 2012. ali prodajne cifre su bile i ostale u padu, pa su iz Wolfsburga odlučili okončati ovu priču.