8 C
Zenica
More
    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?
    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    8 ° C
    8 °
    8 °
    66 %
    2.6kmh
    75 %
    pon
    7 °
    uto
    12 °
    sri
    15 °
    čet
    17 °
    pet
    9 °
    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

    Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

    One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka – gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

    Procenat šećera u hurmama iznosi oko 70 posto, proteina 20 posto i masti oko 3% posto. Hurme su bogate minaralima: kalcijumom, kalijumom, željezom i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.

    Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mjesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama.

    Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz.

    Postoje medicinske koristi u ovome.

    Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe.

    Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju.

    Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira.

    Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti.

    Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.

    Hurme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

    One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka – gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

    Procenat šećera u hurmama iznosi oko 70 posto, proteina 20 posto i masti oko 3% posto. Hurme su bogate minaralima: kalcijumom, kalijumom, željezom i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.

    Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mjesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama.

    Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz.

    Postoje medicinske koristi u ovome.

    Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe.

    Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju.

    Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira.

    Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti.

    Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.

    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?
    Zašto je dobro prekinuti post hurmom?

    Posljednje objavljeno