Održani mirni protesti penzionera, Vlada FBiH prihvatila sve zahtjeve

Objavljeno prije 12 mjeseci
Foto: Fena

Nakon dvosatnog protesta u Sarajevu pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) okupljeni penzioneri su se oko 13 sati razišli.

U Vladi su nastavljeni pregovori predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalije Rape i predsjednika Skupštine Saveza Omera Omerefendića.

“Svi zahtjevi uvršteni u novi Zakon o PIO, koji tokom dana ide u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, i treba da bude razmotren na prvoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastaviti raditi sa Parlamentom kako bi taj zakon prošao, jer je i ovo što je do sada urađeno ide u prilog nekakvog dogovora i saglasnosti. Ako zakon bude prihvaćen u ovom tekstu, svi zahtjevi penzionera biće prihvaćeni i riješeni“, rekao je Omerefendić.

Okupljeni penzioneri su protestovali, između ostalog, zbog neusvajanja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Vlada jučer na sjednici utvrdila u formi prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Rapa je u izjavi novinarima rekao da pozdravlja jučerašnje utvrđivanje Prijedloga i slanje u hitnom postupku. Smatra da će uspjeti doći do rješenja problema penzionera.

Penzioneri su od Vlade ranije tražili povećanje penzija za deset posto, no iz Vlade su dobili odgovor da “nema novca za to”.

Oni su ogorčeni jer svakodnevno slušaju o enormnom trošenju budžetskog novca na razne privilegije ministara, dok su penzioneri u kategoriji apsolutnog siromaštva.

Ramiza Hošić, čija je penzija 360 maraka, kaže kako kad plati komunalije i kupi lijekove koji su neophodna mjesečna terapija, ne ostane mnogo za preživljavanje.

Hošić napominje da je veliki broj onih penzionera koji sa tako malom penzijom još moraju hraniti svoju djecu koja ne mogu pronaći zaposlenje.

“Parlamentarci iz nama nepoznatih razloga neće da usvoje novi zakon, a postojeći za godinu ili dvije ne samo da će uništiti penzioni sistem u cjelini nego predstavlja i rušilački faktor cjelokupnog ekonomskog rasta”, navode iz Saveza penzionera u Federaciji BiH.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić novinarima je u utorak, nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), kazao da vjeruje da će dogovor s penzionerima biti postignut.

“Pokazat ćemo šta ide na parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru”, naglasio je Novalić.

Predsjednik Udruženja penzionera Bihaća Ahmet Alibabić kaže da su ovi dugoočekivani protesti pitanje života i smrti navodeći da je upravo siromaštvo i bezizlazna situacija uticalo na povećanje smrtnosti među ovom populacijom, koja je veća svake godine za dodatnih pet posto.

Prema podacima Penzionog osiguranja u Federaciji je 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 maraka (160 eura), što je zona apsolutnog siromaštva prema kvalifikaciji UN-ovih agencija, a više od tri četvrtine penzionera ima penziju nižu od 500 KM (250 eura).

Čak 98 posto penzionera prima penziju nižu od 800 KM (400 eura), što je zona relativnog siromaštva, čime je, uz broj radnika u zoni siromaštva, potpuno jasna socijalna slika društva, navode iz nevladinih organizacija.

Zavod za statistiku objavio je da je za potrošačku korpu u BiH potrebno 1.510 maraka, što prostom računicom znači da su penzionerima potrebne minimalno četiri prosječne penzije da bi mogli “pregurati” mjesec dana uz sve izdatke koje imaju.

Većina penzionera primorana je, ukoliko imaju mogućnosti, hraniti se u javnim kuhinjama ili humanitarnim udrugama. Mnogi navode da je to ponižavajuće ukoliko se zna da su radili 30 ili 40 godina i redovno im se odbijala naknada za Fond penzionog osiguranja.

Centri civilnih inicijativa (CCI) u najnovijem izvještaju “Stanje nacije” navode da su penzioni fondovi u oba entiteta na koljenima prije svega zbog nenaplaćenih potraživanja od dužnika iz javnog sektora.

Najveći dužnici po osnovu neizmirenih javnih prihoda su javna preduzeća ili kompanije u državnom vlasništvu ili suvlasništvu. Ta poreska dugovanja penzionim fondovima mjere se u stotinama miliona maraka, kažu u CCI-u.