Željezarci postaju nestrpljivi, Vlada FBiH nije uplatila obećana sredstva

Objavljeno prije 10 mjeseci
Foto: Arhiv

Radnici su očekivali da će za ovih sedam dana federalna Vlada prebaciti sredstva na račun Željezare, međutim, to se nije desilo

“Nema više popuštanja, u ponedjeljak ćemo dovesti žene i djecu na autoput ako federalna Vlada ne uplati obećana sredstva do petka u 16 sati”, jednoglasna je poruka oko 250 bivših radnika Željezare Zenica u stečaju sa jednočasovnog “kontrolnog” protestnog okupljanja ispred zgrade Direkcije Željezare.

Sve više ogorčeni i nestrpljivi željezarci poručuju da neće odustati od svojih potraživanja.

“Tražimo da ispune obećanje i ništa više. Prebacite sredstva da mi možemo živjeti, dugo smo bili strpljivi, čekali bez banke, djeca nam idu u školu, nemaju marku za u školu, za sendvič. Nećemo ih više moliti. Dovest ćemo žene i djecu na autoput. Nema više popuštanja. Do kraja sedmice puštamo federalnoj Vladi da odradi svoj dio posla, to jest da prebaci sredstva. A već naredne sedmice ne garantujemo šta će se desiti. Nećemo ih više moliti”, odlučni su bivši radnici Željezare.

Podsjećamao, odlukom Vlade FBiH odobrena su sredstava u iznosu od 3.483.654 KM za isplatu 12 zaostalih plata i otpremnina od oko 3.000 KM po radniku (za 346 radnika), sada već bivši radnika zeničke Željezare.