U ovom periodu godine, najaktuelnije su alergijske reakcije na polen korovskih biljnih vrsta, a među njima najopasnija je ambrozija. Iako Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) trenutno bilježi niske koncentracije polena, stručnjaci upozoravaju da se približava period maksimuma polinacije ove invazivne biljke.
“Na osnovu dosadašnjih ispitivanja, najveća koncentracija polena ambrozije očekuje se od druge dekade augusta do druge polovine septembra. Važno je naglasiti da je svega 20 do 30 polenovih zrna u kubnom metru zraka dovoljno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba”, ističe Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ-u.
Polen ambrozije je jak aeroalergen čija struktura izaziva snažne imunološke reakcije. Simptomi alergije uključuju kihanje, začepljenost i curenje nosa, crvenilo i suzenje očiju, grebanje u grlu, upalu sinusa, natečenu kožu, osip, pa čak i gastrointestinalne tegobe. Kod osoba s astmom može izazvati bronhokonstrikciju, što dodatno ugrožava disanje.
Prevencija – ključni korak
Stručnjaci savjetuju smanjenje boravka na otvorenom u jutarnjim satima (od 5:00 do 10:00) i izbjegavanje izlazaka po vjetrovitom vremenu. Prozore u kući i automobilu treba držati zatvorenima, a prostorije provjetravati poslijepodne. Odjeću je poželjno sušiti u zatvorenom, a nakon boravka vani oprati kosu i tijelo te presvući se.
Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni kućnih ljubimaca, jer i oni mogu prenijeti polen. Dodatna zaštita uključuje korištenje nosnih masti, ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, nošenje naočala te korištenje kapi za oči kod iritacija.
Ublažavanje simptoma moguće je suplementima poput cinka, vitamina D, kalcija s vitaminom C, omega masnih kiselina i probiotika. Kod težih slučajeva, antihistaminici i kortikosteroidi se primjenjuju isključivo prema uputama ljekara.
Kako poručuju iz INZ-a, pravovremeno informisanje i dosljedno provođenje preventivnih mjera može značajno smanjiti rizik od alergijskih reakcija i poboljšati kvalitet života u sezoni polinacije ambrozije.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.