Na Jahorini započeta proizvodnja vještačkog snijega

Objavljeno prije 6 mjeseci

Olimpijski centar Jahorina započeo je sa proizvodnjom vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski staza na Jahorini, trenutno je u toku osnježavanje staze Poljice.

Sistem vještačkog osnježavanja pušten je u rad i proizvodiće vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone u skladu sa vremenskim uslovima.

Sistem za vještačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snežnih topova i lansera.

OC Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu.

Sistemom za vještačko osnježavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.