Novim autoputem od Doboja do Banje Luke za sedam KM

Objavljeno prije 5 mjeseci

Vlada Republike Srpske usvojila je uredbu kojom se utvrđuje visina putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i mogućnost za određivanje nižeg iznosa putarine za pojedine korisnike.

Prema ovoj uredbi, putarina se za otvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila, za izgrađenu dionicu autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška na naplatnom mjestu Jakupovci i iznosi 2,5 KM za putničke automobile bez prikolice, odnosno prvu klasu vozila.

Putarina se za zatvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila za izgrađeni autoput Banja Luka – Doboj, na naplatnim mjestima Mahovljani, Laktaši, Drugovići, Prnjavor i Kladari, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i da za putničke automobile, odnosno vozila prve klase iznosi za pređenu dionicu od Banje Luke do Prnjavora četiri KM, odnosno za dionicu od Banje Luke do Doboja sedam KM.

U iznos putarine uračunat je PDV, a putarina se može plaćati u KM i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

“Putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđene za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće `Autoputevi Republike Srpske`”, pojašnjava se u saopštenju.

Tekst Uredbe o visini putarine sa istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je na sajtu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u sekciji “Drumski saobraćaj”.