Ukupno podjela

50 godina glumačkog rada Zijaha Sokolovića

50 godina glumačkog rada Zijaha Sokolovića

Proslavljeni glumac, reditelj i autor Zijah Sokolović ove sedmice će nizom programa u nekoliko bh. gradova obilježiti 50 godina profesionalnog glumačkog rada.

Poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo, u novembru 1968. godine kad je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu. U okviru proslave jubileja bit će predstave, izložba, te poseban performans u Sarajevu, navodi se u saopćenju Pres službe JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM).

Obilježavanje počinje programom ‘Lijevo Desno Glumac’, autorskim projektom Zijaha Sokolovića kao predstave, predavanja, team buildinga, radionice.

Prva izvedba predstave ‘Lijevo Desno Glumac’ bit će upriličena u Centru za kulturu u Travniku večeras u 17 sati, potom u Mostaru (Narodno pozorište) u utorak, 6. novembra u 20 sati, te u Sarajevu (Sarajevski ratni teatar) 7. novembra u 20 sati.

“Sokolović u tom programu/predstavi duhovito, filozofski, kabaretski (s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti) uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski objektivno”, navodi se.

U okviru proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. novembra u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak u jutarnjim satima uslijedit će Sokolovićev performans – glumačka šetnja ulicama Sarajeva, od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao profesionalnu ulogu. U večernjim satima u sarajevskom Centru za kulturu u Jelićevoj izvest će monodrame, koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina, navodi se u najavi događaja.

Iz Centra kulture i mladih najavljuju za petak, 9. novembra, kabare ‘CABAres, CABArei’, a u subotu su na repertoaru ‘Međuigre 0-24’.

Zijah A. Sokolović je tokom 50 godina bogate glumačke karijere osvojio 76 nagrada.

IzvorBHRT
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno