Počeli radovi na Aerodromu Bihać, nedostaje još mnogo novca

Objavljeno prije 9 mjeseci

Počeli su pripremni radovi za izgradnju Aerodroma u Bihaću, javio je sajt EX YU Aviations News. Jedan pristupni put za budući aerodromski kompleks je u izgradnji, a podignuta je i ograda.

Vlada Federacije doznačila je dodatnih 1,3 miliona eura za projekat, nakon 3,3 miliona eura koji su osigurani tokom prethodne dvije godine.

– Izvest ćemo pripemne radove i finalizirati sam projekat do kraja godine. Već smo počeli proces eksproprijacije zemljišta jer se aerodrom prostire na 26 hekatara. Naravno, trebat ćemo mnogo više prostora za ovaj projekt. Također, trenutno skupljamo dodatni novac za pistu – rekao je generalni menadžer aerodroma Elvedin Sedić.

Ambiciozni projekt Aerodroma Bihać bi, prema zamisli, trebao biti realizovan u naredne tri godine. No, federalni premijer Fadil Novali rekao je nedavno da je razočaran sporošću radova.

– Nešto je urađeno, a ja sam prošle godine dvaput posjetio Bihać, dogovarali smo neku sasvim drugačiju dinamiku i ja ne vidim da se rukovodstvo toga pridržava. Moram ovdje naglasiti da je Federacija Bihaću obezbijedila ne samo novac već i stručnu pomoć. Prije nekoliko mjeseci na moju molbu u Bihaću je boravio Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, koji se potpuno volonterski uključio i podijelio svoja iskustva i znanje – rekao je Novalić.

Uprkos planovima da radovi na izgradnji piste počnu ove godine, to se vjerovatno neće desiti, navodi EX YU Aviation News.

Novalić je rekao da je Vlada svjesna nedovoljnih sredstava za izgradnju piste i da traži privatnog investitora koji bi učestvovao u projektu. Kuvajtski investicioni fond i turski Çelebi Aviation Holding izrazili su interes da osiguraju novac i da upravljaju aerodromom u budućnosti.

Cijeli projekat je procijenjen na 25 miliona eura. On uključuje izgradnju piste, putničkog terminala i kontrolnog tornja.