13.5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    overcast clouds
    13.5 ° C
    13.5 °
    13.5 °
    94 %
    1.5kmh
    93 %
    sri
    16 °
    čet
    23 °
    pet
    27 °
    sub
    30 °
    ned
    22 °

    Počinje korizma, priprema za proslavu Uskrsa

    Počinje korizma, priprema za proslavu Uskrsa

    Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma. To je vrijeme od 40 dana posebnog oblika pokorničke pripreme za proslavu Kristova vazmenoga otajstva (smrt, ukop i uskrsnuće Kristovo) – Uskrsa.

    Za pripravno vrijeme uoči najvećeg kršćanskog blagdana izabrano je 40 dana po uzoru na Isusov 40-dnevni boravak u pustinji. To je vrijeme koliko je proveo i Mojsije na Sinaju i Ilija na putu do Horebu. Ponekad se simbolično uspoređuje i s 40 godina koliko su Židovi lutali pustinjom.

    Prvi dan Korizme je Čista srijeda ili Pepelnica koju tako nazivamo zbog posipanja vjernika pepelom na svetim misama. Običaj je to koji se ustalio krajem 11. stoljeća.

    Pepeo kojim se vjernici posipaju ili im se pepelom križa čelo dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice.

    Posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi.

    Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom.

    Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

    Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso (obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi).

    Naglasak je, dakle, na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu.

    Post obvezuje sve vjernike katolike od navršene 18. do započete 60. godine života.

    Nemrs obavezuje sve katolike koji su navršili 14 godina života u sve petke. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama.

    U takvim se okolnostima preporučuje da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma. To je vrijeme od 40 dana posebnog oblika pokorničke pripreme za proslavu Kristova vazmenoga otajstva (smrt, ukop i uskrsnuće Kristovo) – Uskrsa.

    Za pripravno vrijeme uoči najvećeg kršćanskog blagdana izabrano je 40 dana po uzoru na Isusov 40-dnevni boravak u pustinji. To je vrijeme koliko je proveo i Mojsije na Sinaju i Ilija na putu do Horebu. Ponekad se simbolično uspoređuje i s 40 godina koliko su Židovi lutali pustinjom.

    Prvi dan Korizme je Čista srijeda ili Pepelnica koju tako nazivamo zbog posipanja vjernika pepelom na svetim misama. Običaj je to koji se ustalio krajem 11. stoljeća.

    Pepeo kojim se vjernici posipaju ili im se pepelom križa čelo dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice.

    Posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi.

    Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom.

    Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

    Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso (obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi).

    Naglasak je, dakle, na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu.

    Post obvezuje sve vjernike katolike od navršene 18. do započete 60. godine života.

    Nemrs obavezuje sve katolike koji su navršili 14 godina života u sve petke. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama.

    U takvim se okolnostima preporučuje da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

    Posljednje objavljeno