15 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Privredna komora ZDK implementirala nekoliko značajnih projekata

Privredna komora ZDK implementirala nekoliko značajnih projekata

Privredna komora ZDK je u okviru programa Prilika plus koji podržava Vlada Švicarske, kao i Vlada ZDK, Federalni zavod za zapošljavanje Služba za zapošljavanje ZDK implementirala nekoliko značajnih projekata koji se odnose na jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja.

Tokom projekta obučeno je 130 nezaposlenih osoba, od kojih je 128 zaposleno.

Privredna komora ZDK je u okviru projekta Prilika Plus koji finasiran od starne švicarske Vlade uspješno je realizirala 4 od ukupno 5 projekata. I peti projekat „Gastrofokus“ je u završnoj fazi. Ukupna vrijednost projekata je oko 768 000 KM. U projektu su učestvovali ključni akteri koji su dali maksimalan doprinos: ministarstva, škole, kompanije.

„Prije svega promjenili smo nastavne planove i programe stare 20 godine za oblast zavarivača i za oblast bravara, znači oblast metalne struke. Zatim obučili smo mentore praktične natsve što je vrlo bitno. Obučili smo nastavnike praktične nastave, mentore iz firme a nastavnike iz škola“, ističe Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK.

Kroz ovaj projekat snažno su povezane kompanije i obrazovne institucije što će značajno unaprijediti praktična znanja u formalnom obrazovanju. Od 130 educiranih osoba iz oblasti metaloprerade, te tekstil, koža i obuća zaposleno je 128, a preostale dvije su u fazi zapošljavanja. U jednoj zeničkoj firmi koja se bavi proizvodnjom radne uniforme zaposleno je 10 osoba, a educiran je i mentor koji je uz nova znanja i vještine dobio sasvim novi pristup u odnosu prema mladim zaposlenicima.

„Taj certifikat za mentora mi je zaista dosta pomogao da prilikom prijema novih radnika, djece iz škole znači dobili smo tu neka saznanja da nam lakše bude prilikom te obuke i primanja novih ljudi“, kaže Adisa Kubat, izvršni direktor firme Empress Zenica.

Tokom projekta „Unapređivanje školskih kapaciteta za praktičnu obuku u ZDK“ obezbjeđena je i instalirana oprema za školske radionice u tri srednje škole i radionica za Institut „Kemal Kapetanović“.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno