Savremene LPR kamere na ulazima i izlazima iz Zenice

Objavljeno prije 2 sedmice

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja.

Nakon određenih analiza, utvrđeno je da se prilikom kontrola u saobraćaju pojavljuje sve veći broj neregistrovanih vozila, što je iniciralo nabavku i instaliranje savremenih kamera za nadzor i snimanje u saobraćaju. Tačnije, radi se o sedam savremenih uređaja, koji su u okviru ovog projekta postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima u gradu. Na ovaj način svi ulazi, odnosno izlazi iz Grada Zenica, su stavljeni pod stalni video-nadzor instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera. Prije instaliranja ove opreme, Grad Zenica je imao stalni video nadzor zahvaljujući 35 kamera instaliranih na određenim lokacijima, tačnije najfrekventnijim raskrsnicama, a sa ovom opremom broj kamera je povećan na 42, što će svakako doprinjeti podizanju i unapređenju sigurnosti saobraćaja u samom gradu.

Inače, LPR (License Plate Recognition) kamere se upotrebljavaju za nadzor, odnosno, kontrolu ulaska/izlaska vozila uz pomoć tehnologije prepoznavanja registarskih brojeva na tablicama vozila. LPR uređaj može automatski pročitati i prepoznati informacije registarske pločice sa vozila u prolazu. Zahvaljujući ovom sistemu, policija je u svakom trenutku u mogućnosti da utvrdi vozila u saobraćaju koja su neregistrovana.

“Ovaj projekat je značajan za nas jer unapređujemo dosadašnji nadzorni sistem koji smo koristili. Početkom ove godine, započeli smo sa konkretnom primjenom i stavljanjem u funkciju LPR kamera,  koje rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno, i snimaju vozila i pješake na sedam ključnih tačaka u našem gradu. U ovoj fazi projekta, koji je da tako kažem još uvijek eksperimentalan, LPR kamere snimaju protok saobraćaja i pješaka, pohranjuju registarske oznake vozila u bazu, a nakon izvršene provjere, pristupa se dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja zbog isteka važenja registracije vozila. U kontekstu djelovanja ovih tehničkih sistema, bezbjednost saobraćaja na posmatranim raskrsnicama i na području Grada, prema izvršenim analizama i procjenama, bit će značajno povećana i unaprijeđena”, pojasnio je komesar Šut.

Za dva mjeseca registrovano 688 prekršaja

Od stavljanja u funciju ovih nadzornih sistema, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su za period od 23.11.2018. godine do 23.01.2019. godine, dakle za dva mjeseca, zadokumentovali 688 prekršaja zbog isteka važenja registracije, te su evidentirali 20 zloupotreba registarskih tablica, dok je u fazi dokumentovanje ostalih prekršaja zbog nevažeće registracije koji se odnose na period od 23.01.2019. godine do danas. 

Prema riječima komesara Šuta, ova nabavka će biti od velike koristi i u rasvjetljavanju krivičnih djela.

“Instaliranjem i puštanjem u rad ovih kamera operativni rad policije na terenu će takođe biti efikasniji, kao i rad na dokumentovanju nezakonitih pojava zabilježenih ovim sistemima za snimanje”, dodao je komesar Šut.

Ovom prilikom upozoravamo sve vozače i učesnike u saobraćaju, da ne stavljaju u promet i pogon neregistrovana vozila, te da će se i u narednom periodu, radom policijskih patrola na terenu ali i korištenjem ovih savremenih nadzornih sistema, zadokumentovati svi slučajevi vožnje neregistrovanih vozila, te sankcionisati počinioci navedenih prekršaja, kako bi se bezbjednost odvijanja saobraćaja na području Grada podigla na što veći nivo.