16 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

U Federaciji BiH uskoro dostupni lijekovi za melanom

U Federaciji BiH uskoro dostupni lijekovi za melanom

Pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma u Federaciji Bosni i Hercegovini konačno će krajem ovog mjeseca moći na recept nabaviti efikasne lijekove za liječenje ove teške bolesti.

To je za Faktor kazao oboljeli i čan Udruženje oboljelih od metastatskog melanoma Fikret Operta.

“Ovu informaciju mi je saopćila direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Vlatka Martinović, objasnivši da je raspisan tender za nabavku ovih lijekova. Očekujem da će primjena lijekova krajem maja oboljelima proteći uredno i da će svi oboljeli bez ikakvih birokratskih prepreka dobiti terapiju”, kazao je Operta.

I u Zavodu su nam potvrdili da je u toku postupak nabavke ovih lijekova, ali nisu mogli sa sigurnošću reći kada će tačno lijekovi stići u ruke pacijenata.

“Lijekovi za liječenje metastatskog melanom uvršteni u grupu lijekova Poseban program. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH trenutno provodi postupke nabavke ovih lijekova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Nakon provedbe postupka Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova za liječenje metastatskog melanoma će započeti sa izdavnjem saglasnosti za primjenu ovih lijekova”, rekli su nam u Zavodu.

Pacijenti oboljeli od jednog od najtežih kancerogenih oboljenja u FBiH do sada su bili prinuđeni liječititi se zastarjelom i uglavnom neučinkovitom metodom – hemoterapijom, dok su oni “dobrostojeći” iz inostranstva nabavljali skupocjene inovativne lijekove, koji su u svijetu pokazali veliku učinkovitost kada je u pitanju liječenje melanoma. Ovi inovativni lijekovi već duže vrijeme su dostupni zdravstvenim osiguranicima u RS-u.

Zenica
broken clouds
16 ° C
16 °
16 °
87 %
1kmh
75 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
28 °

Posljednje objavljeno