Nastavljeno suđenje Zeničaninu Harunu Hasiću

Objavljeno prije 6 mjeseci

Jučer je nastavljeno suđenje Zeničaninu Harunu Hasiću (23) optuženom da je 24. novembra 2017. godine na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, putničkim vozilom marke Mercedes prekoračivši brzinu udario šest maloljetnih djevojčica.

Podsjetimo, Harun Hasić Mercedesom se kretao brzinom od 90 kilometara na sat, što je 40 kilometara na sat više nego što je propisano na ovoj dionici. Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona Hasića tereti što nije na vrijeme uočio grupu pješaka koji su se u trenutku nesreće nalazili na sredini pješačkog prijelaza. Hasić je, inače, priznao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret.

U toku ročišta optuženom saslušani su roditelji djevojčica ali i sestra optuženog. Kako navode roditelj djevojčica, one još uvijek snose posljedice ovog nemilog događaja dok je jedna od njih, prema navodima njenog oca, morala iznova čak da uči hodati.

“Bila je u induciranoj komi. Zbog teških povreda, ima posljedice koje će je pratiti cijeli život. Morala je učiti da hoda”, rekao je Adnan Čečo za Avaz.ba, otac povrijeđene.

Roditelji djevojčica iskazali su i nezadovoljstvo zato što je optuženom vraćen automobi te time što nije dobio zabranu vožnje. Posebno su ogorčeni jer u zapisniku o nesreći nema podataka o nedozvoljenim supstancama za koje navode da su zasigurno bile prisutne u automobilu.

Naredno ročište zakazano je za 10. decembar, kad će dva svjedoka odbrane biti saslušana na okolnosti kontaktiranja Hasića s članovima porodice nakon nesreće budući da roditelji navode kako nisu bili kontaktirani od strane optuženog nakon nesreće što sestra optuženog demantuje.