Američki trgovinski deficit 50,5 milijardi dolara, najviši od 2012.

Objavljeno prije 1 godina

Američki trgovinski deficit porastao je na 50,5 milijardi dolara u novembru, što predstavlja najviši finansijski debalans u gotovo šest godina, dok i uvoz i izvoz bilježe rekorde.

Novembarski deficit za 3,2 posto je viši u odnosu na oktobar, kada je iznosio 48,9 milijardi dolara, javilo je u petak američko ministarstvo trgovine. Uvoz je porastao za još 2,5 posto, na rekordnih 250,7 milijardi dolara.

Rastući trgovinski deficit, koji umanjuje ekonomski rast, znači da Sjedinjene Države kupuju više roba i usluga od drugih zemalje nego što ih prodaju. Predsjednik Donald Trump smatra golemi trgovinski deficit znakom ekonomske slabosti. On za njega optužuje loše trgovinske sporazume i nekorektnu praksu Kine i drugih trgovinskih partnera.

Politički osjetljiv deficit s Kinom porastao je na 35,4 milijarde u novembru, više nego s bilo kojom drugom zemljom.

Ukupan deficit u razmjeni roba i usluga u novembru najviši je od januara 2012.

Trump tvrdi da će velika poreska reforma koju je Kongres usvojio prošlog mjeseca pomoći u smanjenju deficita ohrabrivanjem kompanija da vrate proizvodnju u Sjedinjene Države. Također je najavio rigorozniju provedbu američkih trgovinskih zakona, uvođenjem globi za strane robe iz zemalja koje koriste nepoštenu praksu kako bi se natjecale protiv američkih radnika i kompanija.

Trump je obećao ponovne pregovore o, kako ih smatra, lošim sporazumima kao što je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, te da će kažnjavati zemlje za koje tvrdi da manipuliraju globalnim trgovinskom sistemom u vlastitu korist.

Brojni ekonomisti tvrde, međutim, da trgovinski deficit nije izazvan lošim trgovinskim sporazumima nego mnogo većom ekonomskom silom, a to je da Amerikanci troše više nego što proizvode i uvoz mora popuniti taj jaz, prenosi Associated Press.