Koliki puls treba da imate kako bi vježbanjem gubili kilograme?

Objavljeno prije 10 mjeseci

Mjerenje pulsa je veoma jednostavna radnja, postoji više načina, a jedan od njih je i palpatorna metoda gdje mjerimo puls prstima odmah iznad šake ili na vratu.

Potrebno je pažljivo brojati 60 sekundi i dobićemo trenutni puls. Pošto je 60 sekundi ipak previše, možete jednostavno mjeriti 10 sekundi i dobijeni broj otkucaja pomnožiti sa šest i time dobiti približno tačnu vrijednost trenutnog pulsa.

Već nekoliko godina i na našem tržištu postoje kvalitetni i cijenom pristupačni pulsmetri koji će u toku čitavog treninga mjeriti puls, a ukoliko dobro podesite može vas upozoravati da li ste u ciljanoj zoni ili iznad, odnosno ispod nje.

Nama je najinteresantnija uloga pulsa kod treninga redukcije tjelesne mase. Uz pomoć njega možete precizno dozirati opterećenje, ali i određivati pauzu.

Maksimalni puls mjerite po formuli:

220 – godine starosti = maksimalni puls, tako da ako vam je cilj da opterećenje na traci bude 70%, jednostavno dobijeni maksimalni puls pomnožite sa 0,7.

Prema mnogim autorima, puls u oporavku je najbitniji pokazatelj kondicije sportiste, pa tako i rekreativca. Jedan od načina je da nakon dostizanja maksimalne vrijednosti pulsa prekinete sa radom i pratite koliko je vremena potrebno da se puls smanji na 120 otkucaja u minuti. Vrijednost zapisujete i test povremeno ponavljate kako bi pratili napredak.

Analiziraćemo 3 zone intenziteta fizičke aktivnosti:

I zona 50% – 70% od maksimalnog pulsa – lagana do umjerena aktivnost, zagrijavanje, sporije sagorijevanje masti.

II zona 70% – 80% od maksimalnog pulsa – srednji intenzitet, zona sagorijevanja masti optimalnom brzinom (moj izbor kod treninga redukcije tjelesne mase za početnike i rekreativce)

III zona 80% – 90% od maksimalnog pulsa – visok intenzitet aerobnog vježbanja, pogodan za ozbiljnije rekreativce, možete biti u zoni sagorijevanja masti, ali ste veoma blizu granice da “iskočite”.