Ukupno podjela

Koliki puls treba da imate kako bi vježbanjem gubili kilograme?

Koliki puls treba da imate kako bi vježbanjem gubili kilograme?

Mjerenje pulsa je veoma jednostavna radnja, postoji više načina, a jedan od njih je i palpatorna metoda gdje mjerimo puls prstima odmah iznad šake ili na vratu.

Potrebno je pažljivo brojati 60 sekundi i dobićemo trenutni puls. Pošto je 60 sekundi ipak previše, možete jednostavno mjeriti 10 sekundi i dobijeni broj otkucaja pomnožiti sa šest i time dobiti približno tačnu vrijednost trenutnog pulsa.

Već nekoliko godina i na našem tržištu postoje kvalitetni i cijenom pristupačni pulsmetri koji će u toku čitavog treninga mjeriti puls, a ukoliko dobro podesite može vas upozoravati da li ste u ciljanoj zoni ili iznad, odnosno ispod nje.

Nama je najinteresantnija uloga pulsa kod treninga redukcije tjelesne mase. Uz pomoć njega možete precizno dozirati opterećenje, ali i određivati pauzu.

Maksimalni puls mjerite po formuli:

220 – godine starosti = maksimalni puls, tako da ako vam je cilj da opterećenje na traci bude 70%, jednostavno dobijeni maksimalni puls pomnožite sa 0,7.

Prema mnogim autorima, puls u oporavku je najbitniji pokazatelj kondicije sportiste, pa tako i rekreativca. Jedan od načina je da nakon dostizanja maksimalne vrijednosti pulsa prekinete sa radom i pratite koliko je vremena potrebno da se puls smanji na 120 otkucaja u minuti. Vrijednost zapisujete i test povremeno ponavljate kako bi pratili napredak.

Analiziraćemo 3 zone intenziteta fizičke aktivnosti:

I zona 50% – 70% od maksimalnog pulsa – lagana do umjerena aktivnost, zagrijavanje, sporije sagorijevanje masti.

II zona 70% – 80% od maksimalnog pulsa – srednji intenzitet, zona sagorijevanja masti optimalnom brzinom (moj izbor kod treninga redukcije tjelesne mase za početnike i rekreativce)

III zona 80% – 90% od maksimalnog pulsa – visok intenzitet aerobnog vježbanja, pogodan za ozbiljnije rekreativce, možete biti u zoni sagorijevanja masti, ali ste veoma blizu granice da “iskočite”.

Zenica
few clouds
25 ° C
25 °
25 °
47 %
2.1kmh
20 %
pet
23 °
sub
28 °
ned
29 °
pon
25 °
uto
24 °

Posljednje objavljeno